Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Νομαρχιακή Κακοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής

Γέρακας, 3.2.2008

Τι συμβαίνει στην διεύθυνση υγείας της νομαρχίας Αν. Αττικής; Διερωτώμαι ως πολίτης μιας υποτίθεται ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας. Όταν ακούω εξαγγελίες για απλούστευση διοικητικών διαδικασιών γελώ πικρά. Είμαι ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός και σύμφωνα με το ΠΔ 84 / 2001, ένα απαράδεκτο νομοθέτημα, του οποίου οι συντάκτες πρέπει τουλάχιστον να ξαναπάν στο δημοτικό να μάθουν ανάγνωση και απόδοση κειμένου, πρέπει να αδειοδοτηθώ από την διεύθυνση υγείας της οικείας νομαρχίας. Ο Γέρακας βρίσκεται στην Ανατολική Αττική.

Αφού προηγήθηκαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το κτιριοδομικό καθεστώς του χώρου που θα λειτουργήσει το ιατρείο και για αρκετές ημέρες πήγαινα από τον δήμο στην νομαρχία και τούμπαλιν, η επιτροπή απεφάνθη ότι ο υποδειχθείς χώρος δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί, επειδή δεν είναι κύριας χρήσεως. Παρά το ότι έχουν προηγηθεί κανονιστικές διατάξεις μεταγενέστερες, όπως πληροφορούμαι από τον Ιατρικό Σύλλογο, οι της διεύθυνσης υγείας της νομαρχίας μας ( και σύμφωνα με μια μικρή έρευνά μου στις νομαρχίες της Αττικής, οι μισές αντίστοιχες διευθύνσεις ) εξακολουθούν να θέτουν ως προϋπόθεση την κύρια χρήση!

Επανελθών με νέα αίτηση, υπέδειξα χώρους στο ίδιο κτίριο, αδιαμφισβήτητα κύριας χρήσης. Μετά δίμηνη αναμονή, ενώ με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών ξέρουμε ότι σε 50 μέρες πρέπει οι υπηρεσίες να απαντούν, ειδοποιήθηκα για τη νέα αυτοψία μιάμιση ώρα πριν αυτή γίνει. Απ’ όσο ξέρω κανείς εργαζόμενος δεν κυκλοφορεί με άδειες στην τσέπη ( εργάζομαι σε ΙΚΑ στο Περιστέρι, σημειωτέον ). Ωστόσο, με καλή θέληση, μπόρεσα να είμαι επί τόπου. Κατά την παραμονή τους στον χώρο οι της επιτροπής δεν ήξεραν ότι βγήκε νόμος που αίρει το κώλυμα συνύπαρξης κατοικίας και ιατρείου ( είχα προνοήσει για αυτό και τους έδωσα ένα αντίγραφο του ΦΕΚ της 24ης Δεκεμβρίου 2007! ), εφ-εύρισκαν διάφορα προσκόμματα τύπου «ο χώρος του ιατρείου δεν είναι ακόμη επιπλωμένος» ( είμαι Γενικός Ιατρός, θυμίζω, μη έχοντας ειδικό εξοπλισμό, όπως οι ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι κλπ ), έλεγαν ακόμη και ότι δεν μπορεί η τουαλέτα του σπιτιού να εξυπηρετεί και το ιατρείο ( το μεν κτίριο έχει περισσότερες της μιας τουαλέτες, μα έτσι ή αλλιώς αυτό δεν αποτελεί κώλυμα κατά την νομοθεσία, αλλά δική τους αυθαίρετη επινόηση ) και γενικά επέδειξαν κακή θέληση, κατά το κοινώς λεγόμενο. Έφυγαν χωρίς να δώσουν σαφή απάντηση. Η νομοθεσία θέτει ως προϋποθέσεις κάποιες ελάχιστες διαστάσεις και εμβαδά μόνον, πλέον, προϋποθέσεις οι οποίες πληρούνται.

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μου με το υπουργείο Υγείας, μου είπαν ότι έχω δίκιο, ο νόμος είναι σαφής και κακώς δεν έχει χορηγηθεί η άδεια και ότι θα επικοινωνήσουν και εκείνοι με την νομαρχία. Ζήτησα την βοήθειά τους για να βρεθεί άκρη για το αυτονόητο!

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έχουμε να κάνουμε με καταχρηστικές απαιτήσεις από μεριάς της διοίκησης και συμπεριφορές που θίγουν την αξιοπρέπειά μου, την εργασία μου, άρα και την οικογένειά μου, εν τέλει παρεμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου, δικαίωμα συνταγματικά προστατευμένο.

Το ερώτημά μου είναι, η διοίκηση της νομαρχίας, η οποία έχει λάβει γνώση των παραπάνω, γιατί άραγε είναι απαθής θεατής; Οι εκδοχές είναι 3: δεν μπορεί ή δεν ξέρει ή δεν θέλει. Και αν δεν μπορεί, μήπως ισχύει το ρητό «από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι»; Και αν δεν ξέρει, προκειμένου για θέματα διοικητικής ρουτίνας, πώς θα τα καταφέρει στα μεγαλύτερα, πολιτικής φύσεως κυρίως ζητήματα; Αν πάλι δεν θέλει, τότε πρώτα προσβάλλει την παράταξη από όπου προέρχεται. Διότι είναι φανερό πως τέτοιου είδους καταστάσεις δείχνουν προσκόλληση στην αμαρτωλή περίοδο του ψευτοεκσυγχρονισμού (1996-2004), όπου η κακοδιοίκηση, η διαφθορά, η ασέβεια στους θεσμούς, η προδοσία και η αλαζονεία βαφτίστηκαν εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη, ευρωπαϊκή πορεία, εξωτερική πολιτική και αποτελεσματική διοίκηση, αντίστοιχα. Αυτά νοσταλγεί η νομαρχιακή αρχή; Αν ναι, τότε έχει υποκλέψει την ψήφο των πολιτών της Ανατολικής Αττικής και εξαπατήσει την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη την οποία κλήθηκε να εκπροσωπήσει στο νομό μας.

3 σχόλια:

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Καλημέρα, σε βρήκα γιατί ψάχνω για ιατρείο, κι ενώ είχα ακούσει ότι άρθηκε το κώλυμα συνύποαρξης οικίας-ιατρείου, οι 'αρμόδιες Αρχές' εξακολουθούν να με διαβεβαιώνουν ότι ισχύει.

Δεν ντρέπονται λίγο, λέω εγώ... η αμάθεια, η έλλειψη ενημέρωσης, η κουτοπονηριά και η ΑΠΛΗΣΤΙΑ πάνε πακέτο...

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Επειδή έχω φάει το Διαδίκτυο και δεν το βρίσκω πουθενά (φυσικά ο σύνδεσμος στο Εθνικό Τυπογραφέιο ΔΕΝ δουλεύει...), μπορώ να σε παρακαλέσω αν είναι εύκολο να μού στείλεις το ΦΕΚ στο miltiadis_s@yahoo.gr

Αν δεν το έχεις σε ηλεκτρονική μορφη, πες μου τον αριθμό του να πάω στο ΚΕ΅Π να το ζητήσω

ευχαριστώ, καλό κουράγιο στην αναμέτρηση με την Λερναία Ύδρα...

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Στείλε κι ένα αντίγραφο στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης γιατί για ν αμού δώσουν μια βεβαίωση μ' έπρηξαν πριν λίγο καιρό να υπογράψω ένα κωλόχαρτο ότι στο σπίτι μου δεν λειτουργεί ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ιατρείο - τι κουτοπονηριές να κρύβονται άραγε πίσω από τέτοιες κινήσεις;;;;;;

Ἀεί ἐπίκαιρο

Φωτιά καί τσεκούρι στούς προσκυνημένους!
καπετάν Θοδωράκης Κολοκοτρώνης