Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ὁ ΕΟΠΥΥ ἐπαληθεύει τήν λεξαριθμική ἰσότητα ΕΞΟΥΣΙΑ=ΛΗΣΤΗΣ=746


Ἀπό τόν  Ὀκτώβριο 2009, παπαγαλάκια τοῦ δικομματισμοῦ, προκειμένου νά ἐξυπηρετήσουν ἰδιοτελεῖς στόχους τους, μέ ἐνέπλεξαν σέ μιά ὑπηρεσιακή διαδικασία στό ΙΚΑ τότε, ἤδη στόν ΕΟΠΥΥ, ἐπιχειρώντας νά μέ ἐμφανίσουν ὡς παραβάτη τῶν ὑπηρεσιακῶν καί ἰατρικῶν μου καθηκόντων. Οἱ μεθοδεύσεις τους ὅμως ἀποκαλύπτουν ὅτι μόνο ἀγαθές δέν εἶναι οἱ προθέσεις τους καί πρόκειται τουλάχιστον γιά κρατική αὐθαιρεσία. Μπορεῖ νά μήν ἐκπυρσοκροτεῖ κάποιο ὅπλο, ἀλλά ἔτσι ὅπως τό πᾶνε φιρί - φιρί, εἶναι πιθανό νά χρειαστοῦν τίς ὑπηρεσίες τινός ἐκ τῶν διασήμων ποινικολόγων. Διότι τό ψέμμα ἔχει κοντά ποδάρια! Διαβάστε καί θαυμᾶστε!:

Γέρακας, 12.9.2012

Προς: Διοίκηση ΕΟΠΥΥ
Σχετ: το υπ' αριθ. Πρωτ. 27321 / 8-6-2012 έγγραφο που κατέθεσα στην κεντρική υπηρεσία του οργανισμού
Θέμα: Διαδικασία εις βάρος μου από την διοίκηση ΕΟΠΥΥ ( έγγραφο Γ11/97Π/οικ. 22850 της 10ης.5.2012 )

Ονομάζομαι Μεταξάς Ιωάννης και είμαι Γενικός Ιατρός, εργαζόμενος στην ΤΜΥ Αγ. Ιεροθέου του ΕΟΠΥΥ ( πρώην ΙΚΑ ) από τον Οκτώβριο 2002, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
Με το παρόν κείμενο επιδιώκω να σας θέσω υπ' όψιν συμπληρωματικά στοιχεία για μια υπηρεσιακή υπόθεση σε εξέλιξη. Το μόνο που ζητώ είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, με ανάδειξη της αλήθειας και απόδοση ευθυνών για όλους. Συγκεκριμένα:
Στις 15.10.2009, περί ώραν 10+30, έφθασε στα ιατρεία ΙΚΑ Αγ. Ιεροθέου έγγραφο από την Φαρμακευτική διεύθυνση Πειραιά, με το οποίο ζητούνταν τα χρησιμοποιημένα συνταγολόγια των τελευταίων 4 μηνών ( 6ου, 7ου, 8ου και 9ου / 2009 ), προκειμένου να γίνει έλεγχος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ανωτέρω διεύθυνση, αναφέρθηκε ότι είχε ελεγχθεί ένα φαρμακείο στον τομέα δικαιοδοσίας τους ( ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος είχε γίνει την ίδια μέρα! ) το οποίο είχε υποβάλει συνταγές, μεταξύ των οποίων και δικές μου.
Τόσο γρήγορα ελέγχεται ένα φαρμακείο, του οποίου οι συνταγές δεν ήταν και λίγες, από ότι κατάλαβα ( εκτός και κατάλαβα λάθος ), καταγράφονται τα αποτελέσματα του ελέγχου και σε 2,5 ώρες ( τα φαρμακεία ανοίγουν 8 πμ ) έχει σταλεί το έγγραφο στον Άγ. Ιερόθεο και ζητούνται στοιχεία; Εύγε! Η ταχύτης αυτή, όμως, θα έπρεπε να διατηρηθεί καθ' όλη την διαδικασία, έτσι δεν είναι; Ας προχωρήσουμε.
Λίγες μέρες μετά, στις 23.10.2009, προσήλθα, συνοδευόμενος από την σύζυγό μου, αυτοπροσώπως και αυτοβούλως στην Φαρμακευτική Διεύθυνση Πειραιά ( οδός Βενιζέλου 3, 5ος όροφος ), όπου μου επιδείχθηκαν συνταγές μου που είχαν υποβληθεί από μια φαρμακοποιό στο Κερατσίνι και μου δηλώθηκε ότι οι ασθενείς στα ονόματα των οποίων είχαν εκδοθεί οι συνταγές ανέφεραν, ερωτώμενοι από την υπηρεσία, ότι η συνταγογράφηση είχε γίνει εν αγνοία τους! Ο αριθμός των ονομάτων που αναφέρθηκε ήταν διψήφιος! Ασφαλώς και εκείνη την στιγμή δεν ήταν δυνατόν να δώσω οποιαδήποτε απάντηση σχετικά με το θέμα, επειδή και ατύπως και ενημερωτικά είχα προσέλθει και αντιλήφθηκα πως ούτε καν είχε οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των ερωτημάτων που ανέκυπταν ( όχι ασφαλώς μόνο από την πλευρά της υπηρεσίας, αλλά και την δική μου! ). Δήλωσα λοιπόν στην προϊσταμένη της υπηρεσίας, κ' Β. Κ., όταν ολοκληρώσετε την έρευνά σας, καλέστε με και θέσατέ μου τα ερωτήματα στα οποία θέλετε να σας απαντήσω και θα γίνει, ώστε να έχετε ακούσει όλες τις πλευρές. Αυτό ουδέποτε συνέβη.
Την Πέμπτη 10.3.2011, λίγο πριν ξεκινήσω τις κατ' οίκον επισκέψεις, μου επιδόθηκε κλήτευση από πταισματοδίκη στα δικαστήρια Πειραιά, για προκαταρτική εξέταση για το θέμα! Η φαρμακευτική διεύθυνση του ΙΚΑ, στις 11.10.2010 και αφού δεν είχε ασχοληθεί με μένα επί ένα χρόνο σχεδόν, ζήτησε από τη νομική υπηρεσία να κάνει μηνυτήρια αναφορά εναντίον εμού και της φαρμακοποιού και αυτό έγινε λίγες μέρες μετά ( Νοέμβριος 2010 ).
Δεύτερο ερώτημα: Γιατί άραγε δεν μου ζητήθηκαν εξηγήσεις πριν πάει η υπόθεση στα δικαστήρια;
Τρίτο ερώτημα: Η νομική υπηρεσία έκανε απλώς τον διακομιστή;
Συνεπώς βλέπουμε ότι η υπόθεση τράπηκε προς την δικαστική οδό, όχι με δική μου υπαιτιότητα. Όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κατέθεσα υπόμνημα και αναμένω την κρίση των δικαστικών.
Στις 21.5.2012 έφθασε στην ΤΜΥ Αγ. Ιεροθέου έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, που μου ζητεί ... εξηγήσεις! Τώρα, που η υπόθεση είναι στα δικαστήρια! Και με απειλεί με πρόστιμο, βάσει διάταξης νόμου του 2010, δηλ. μεταγενέστερης των ελεγχομένων πράξεων!
Ήδη κατέθεσα τις σχετικές εξηγήσεις, τόσο στην υπηρεσία μου ( ΤΜΥ Αγ. Ιεροθέου, Αρ. Πρωτ. 560 / 6-6-2012) όσο και στη διοίκηση ( ΕΟΠΥΥ / ΚΥ / Αρ. Πρωτ. 27231 / 8-6-2012 ).
Το έγγραφο της υπηρεσίας που μου ζητεί γραπτές εξηγήσεις τα λέει κάπως διαφορετικά από τη δικογραφία, αφ' ενός, μη συμπεριλαμβάνοντας νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει στο μεταξύ, αφ' ετέρου. Περιορίζομαι να πω ότι τα στοιχεία αυτά ΔΕΝ προέκυψαν από έρευνα της υπηρεσίας σας.
Ειδικότερα επί των όσων μου αποδίδει η υπηρεσία:

 1. Ωσάν να μην το έχουν ξανασυναντήσει ποτέ οι ελεγκτές του ΙΚΑ / ΕΟΠΥΥ, μου προσάπτουν ότι άλλαξα την ημερομηνία σε κάποια συνταγή από τις επίμαχες! Όμως, η διόρθωση φέρει υπογραφή και σφραγίδα μου, συνεπώς είναι έγκυρη. Και σας ενημερώνω ότι, εξ αφορμής των προηγουμένων κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, διόρθωσα τις εξής συνταγές:

2897280Β34, -35 και -36, του συνταγολογίου 1120 ( αρίθμηση ΤΜΥ Αγ. Ιεροθέου ), αλλάζοντας την ημερομηνία τους από 23 σε 22.5.2012.

Και έχω αλλάξει και άλλες ημερομηνίες ως τις αρχές Ιουλίου, ακριβώς για τον ίδιο λόγο! Και αναμένεται να έχουμε νέο γύρο αλλαγών ημερομηνίας, τώρα με τις νέες κινητοποιήσεις φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.
Και αν εγώ έχω διαπράξει παρανομία, τότε η εγκύκλιος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με την οποία παρατείνεται η ισχύς των συνταγών Ιουνίου 2012 μέχρι και την 5η εργάσιμη μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, τι είναι; Ασφαλώς μεγαλύτερη παρανομία, υπό τον φόβο της οποίας η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ “τα μάζεψε” και την απέσυρε!
 1. Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση της προϊσταμένης της Φ.Δ. Πειραιά, κ' Β. Κ. κατά την προκαταρτική εξέταση στην πταισματοδίκη ( 2.3.2011 ), τα ποσά των επίμαχων συνταγών έχουν περικοπεί. Συνεπώς, δεν έχουν ζημιωθεί το ΙΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, το Δημόσιο. Εκτός και αν η ανωτέρω κυρία δεν λέει αλήθεια ...
Σε σχετικό έγγραφό του με αριθ. πρωτ. 1419 / 1-6-2011 ο τότε υποδιοικητής ΙΚΑ και νυν α' αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ κ. Νικόλης, με θέμα “επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους συνεργαζομένους με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ παρόχους υπηρεσιών υγείας”, ζητά, ορθώς, να προκύπτει αιτιώδης σύνδεση μεταξύ παραβάσεων που διαπράττονται από ιατρούς ή / και φαρμακοποιούς με την ζημία που προκύπτει για το ΙΚΑ ( ήδη, τον ΕΟΠΥΥ ). Είναι φανερό πως η σχετική προϋπόθεση δεν εκπληρούται στην περίπτωσή μου, αφού ζημία δεν υπήρξε.
 1. Ασφαλώς και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ούτε γω ούτε οποιοσδήποτε γιατρός που συνταγογραφεί για ασθενείς ασφαλιστικών οργανισμών τι κάνει ή τι δεν κάνει ο ασθενής και ο φαρμακοποιός. Αν αποδειχθεί, κάτι που ως τώρα δεν φαίνεται να συμβαίνει, ότι η φαρμακοποιός που εξετέλεσε τις επίμαχες συνταγές ή οποιοσδήποτε άλλος, δια πράξεως ή παραλείψεως, προκάλεσε βλάβη ή ζημία σε μένα, είναι βέβαιον ότι θα στραφώ νομικά και εναντίον της / του.
Άραγε, τι κυρώσεις επιβλήθηκαν, αν επιβλήθηκαν, στους υπαίτιους της υπόθεσης με τα φάρμακα στο πηγάδι του Λαυρίου; Και δεν θα το ρωτούσα εάν δεν είχε περιέλθει εις γνώσιν μου παρατήρηση νομικού συμβούλου υγειονομικού συλλόγου ότι είναι δυσμενέστατα πρωτοφανής η μεταχείριση που επιφυλάσσει η υπηρεσία στην παρούσα περίπτωση!
 1. 10 χρόνια στην ΤΜΥ Αγ. Ιεροθέου και 2 συνολικά σε στρατό, αγροτικό και ειδικότητα ( χρόνος Κέντρου Υγείας ), έχω συναντήσει περιπτώσεις που “νόμος και ηθική δεν συμβαδίζουν πάντοτε” ( βλ. Γαρδίκας, Χρονικό ενός αγιάτρευτου γιατρού, σελ. 88 – 90 ). Όμως, η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού – ασθενούς είναι ιερή και απαραβίαστη και στην περίπτωσή μας έχει καταπατηθεί βάναυσα. Ασφαλισμένοι, Κύριος οίδε τίνι τρόπω, εξαναγκάστηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, τα οποία υστερούν σε αξιοπιστία και έναντι δηλώσεων μετανοίας ενώπιον εκτάκτων στρατοδικείων!
α) Ποιος, πώς και πότε έδωσε την εντολή ελέγχου του φαρμακείου στο οποίο φέρεται να εκτελέστηκαν οι επίμαχες συνταγές;
β) Γιατί τα ερωτηματολόγια φέρουν προεκτυπωμένα το όνομά μου και εκείνο της φαρμακοποιού; Η κοινή λογική λέει πως τα ερωτηματολόγια σε παρόμοιους ελέγχους θα έπρεπε να είναι γενικής χρήσεως, οπότε θα ανέμενε οποιοσδήποτε να έχουν κενό χώρο για να συμπληρώνονται τα ονόματα. Τι διαφορετικό, άραγε, συνέβη εδώ; Γιατί, ενώ τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν, όπως και από όποιους συμπληρώθηκαν, τον Οκτώβριο 2009, η διαδικασία κινήθηκε πάνω από ένα χρόνο αργότερα ( Νοέμβριο 2010 ); Τι περίμεναν; Επιπλέον, το συμπέρασμα που βγάζουν οι ελεγκτές των ΙΚΑ & ΕΟΠΥΥ από τα διαβλητά αυτά ερωτηματολόγια, ότι δηλ. οι ασφαλισμένοι δεν πάσχουν, φαίνεται να εμπίπτει στην αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος !...
 1. Η τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας είναι υποχρεωτική για κάθε γιατρό και η διαφύλαξη των συμφερόντων υγείας του ασθενούς είναι το πρωταρχικό καθήκον του γιατρού. Οι λοιπές υποχρεώσεις του, έπονται.
Παραπέμπω, συνεπώς, στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ( ΦΕΚ 287 Α, 24-11-2005 ) και ιδίως στις διατάξεις των άρθρων:
 • 1, § 5 ( πεδίο εφαρμογής διατάξεων )
 • 2, § 4 ( ιατρική και σεβασμός του ανθρώπου )
 • 5, § 3, εδ. α' ( ιατρικά πιστοποιητικά και γνωματεύσεις )
 • 8, § 2 και 5 ( εμπιστοσύνη μεταξύ ιατρού και ασθενούς )
 • 9, § 1 ( πρωταρχική υποχρέωση ιατρού προς ασθενή )
 • 13, § 1, 5 και 6 ( ιατρικό απόρρητο και υπηρεσιακά όργανα έναντι αυτού )
 • 14, § 4 ( υποχρέωση ιατρικών αρχείων )
 • 20 ( άσκηση ιατρικής και κοινωνική ασφάλιση )
 • 36, § 3 ( αβάσιμες αναφορές εναντίον ιατρού, σεβασμός προσωπικότητάς του )

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι, όπως για την Δικαιοσύνη είναι προτιμότερο να ξεφύγουν 100 ένοχοι παρά να καταδικαστεί αδίκως ένας αθώος, ομοίως και στην Ιατρική είναι μικρότερο κακό να ξεγελαστεί ο γιατρός από 100 υποκρινόμενους ασθενείς παρά να αγνοήσει, ενίοτε με βαριές συνέπειες, έναν πραγματικό ασθενή. Αντί η υπηρεσία να είναι αρωγός μου, μετατρέπεται σε διώκτη μου, βάσει έωλων εντυπώσεων! Ούτε νόμιμο ούτε ηθικό είναι αυτό!
Ο ΕΟΠΥΥ, ως διάδοχος του ΙΚΑ, με κατηγορεί για ψευδή βεβαίωση και εικονικές συνταγογραφήσεις σε 8 περιπτώσεις ασθενών. Αν και, επαναλαμβάνω, αποτελεί η υπόθεση αντικείμενο δικαστικής έρευνας, μπορώ να δώσω, αδρά, κάποια στοιχεία, σημαντικό μέρος των οποίων έχω συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες:
 1. Η ασφαλισμένη Δ.Κ. δηλώνει στις 25.10.2010, ένα χρόνο μετά το ερωτηματολόγιο, ότι είχε δανείσει (sic ) το βιβλιάριό της σε φιλικό της πρόσωπο. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω αναφέρει στις 25.10.2010 κάτι που είχε πει και ένα χρόνο πριν ( 21.10.2009 ) προφορικά, αλλά δεν καταγράφηκε πουθενά!
 2. Η ασφαλισμένη Μ.Σ. φέρεται να έχει δηλώσει στο ερωτηματολόγιο στις 21.10.2009 (sic) “δεν μου αρέσει να χρησιμοποιούν τα προσωπικά μου έγγραφα”. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει ότι έχει συμβεί αυτό από τρίτο πρόσωπο! Και όντως, το πρόσωπο αυτό είναι η συγγενής της, Α.Τ., η οποία με επικυρωμένη δήλωσή της στις 14.1.2010 παραδέχεται ότι είναι το πρόσωπο αυτό! Επιπροσθέτως, υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμάκων για την Α.Τ. σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ( προκύπτουν από το βιβλιάριό της και από ηλεκτρονικές συνταγές ), γεγονός που ενισχύει την αλήθεια των λεγομένων της. Επιπροσθέτως, η δήλωση αυτή προσκομίζεται από την μάρτυρα Β. Κ. κατά την κατάθεσή της στην προκαταρτική εξέταση στα δικαστήρια του Πειραιά ( 4.3.2011 ). Όσο για την Μ.Σ., εκτός του ερωτηματολογίου, έχει συμπληρώσει και υπεύθυνη δήλωση (20.10.2009 ) με διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα από του ερωτηματολογίου, χωρίς γνήσιο υπογραφής, ότι (sic) “δεν έχω χρησιμοποιήσει τα φάρμακα με νούμερο 4372010Α02 και 4372010Α03”. Πρόκειται για τους αριθμούς των συνταγών, αλλά η αναφορά σε αυτούς από την ασφαλισμένη ξενίζει και βάζει, σε συνδυασμό με την απουσία επικύρωσης της υπογραφής της, ισχυρά την υποψία ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε από την ίδια !
 3. Για τον ασθενή Γ.Τ. από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω ... Ισχυρίζεται η υπηρεσία, ενώ παραδέχεται ότι πρόκειται για “διαταραγμένο άτομο” ( μάρτυς Β. Κ. στην πταισματοδίκη ) ότι δεν λαβαίνει φάρμακα και ότι εγώ δεν τα έχω καταχωρίσει στο βιβλιάριό του. Όμως, ο εν λόγω έχει ψευδώς δηλώσει ότι έχασε το βιβλιάριό του και τελικά αποκαλύπτεται να κυκλοφορεί με δύο βιβλιάρια, ένα στον Αλμυρό Μαγνησίας και ένα στην Αθήνα! Το δήθεν χαμένο βιβλιάριο κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή στην Φ.Δ. Πειραιά ( 25-2-2010 ) και εκεί είναι καταχωρημένες από εμένα οι σχετικές θεραπευτικές αγωγές ( σελ. 10 – 13 ), ενώ στη σελ. 14 έχει καταχωρηθεί σχετική αγωγή από άλλον γιατρό. Το ΙΚΑ στη μηνυτήριο αναφορά του, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ στην κλήση προς εμέ για γραπτές εξηγήσεις ισχυρίζονται ότι έχουν μεν καταχωρηθεί, αλλά σε άλλες ημερομηνίες, κάτι που δεν ισχύει, διότι οι ημερομηνίες συνταγών και καταχωρίσεων στο βιβλιάριο συμπίπτουν. Το λένε αυτό επειδή δεν ξέρουν ανάγνωση ή επειδή κάτι θέλουν να αποκρύψουν; Και αν ισχύει το δεύτερο, γιατί άραγε;
Ο Γ.Τ. συμπλήρωσε, πιθανότατα με τον γνωστό από τους προηγουμένους ασθενείς τρόπο, ερωτηματολόγιο ( 22.10.2009 ) και Υ.Δ. ( 24.10.2009 ), χωρίς γνήσιο υπογραφής, ενώ αργότερα ( 3.3.2010 ) σε νέο ερωτηματολόγιο, ίδιας ... παρτίδας ( με προεκτυπωμένα τα ονόματα ιατρού και φαρμακοποιού ), τα πράγματα περιπλέκονται. Αφ' ενός, ο γραφικός χαρακτήρας διαφέρει από το ερωτηματολόγιο της 22ας.10.2009, αφ' ετέρου στο τέλος λέει ότι ποτέ δεν άφησε το βιβλιάριο στο γιο του. Ή λόγω παθήσεως λέει ασυναρτησίες ή ομολογεί ακουσίως ότι έχει εξαπατήσει γιατρό και ΙΚΑ, υφαρπάζοντας έγγραφο! ( συνταγή εν προκειμένω ). Το ερεύνησε η υπηρεσία αυτό;
  1. Για την ασθενή Ν.Ι., οι μηνύοντές με έχουν τουλάχιστον τρικυμία εν κρανίω. Αν πράγματι έχασε το βιβλιάριό της, όπως δηλώνει, πώς ισχυρίζονται ότι δεν καταχωρήθηκαν τα φάρμακα σε αυτό; Αν πάλι ο ισχυρισμός τους αληθεύει, τότε η ασφαλισμένη ψεύδεται, με ό,τι αυτό σημαίνει ( βλ. προηγούμενη περίπτωση ).
Η μεγαλύτερη αδελφή της Ν.Ι., η Ε.Ι., δηλώνει ενόρκως ότι είναι η πραγματική λήπτις των φαρμάκων και ότι χρησιμοποίησε το βιβλιάριο της αδελφής της επειδή είχε ξεχαστεί το δικό της εκτός Αθηνών. Αντίγραφα από το βιβλιάριο της Ε.Ι. επιβεβαιώνουν το αληθές των ισχυρισμών της (σελ. 16-19, 24-28, από 16.12.2009 ως 6.4.2011, με σφραγίδα φαρμακείου Τζιμούλη όλες! ) Στην ένορκη βεβαίωσή της, αναφέρει και πώς και σε ποιον ( όχι την ίδια ούτε άλλον συγγενή ) το ΙΚΑ απεκάλυψε ότι για την αδελφή της, Ν.Ι., είχαν γραφτεί φάρμακα, γεγονός που και παραβίαση ιατρικού απορρήτου βαρύτατη είναι και εξηγεί την επίμονη άρνηση της Ν.Ι. ότι λαμβάνει φάρμακα, προκειμένου να το αποκρύψει από οικείο της, μη συγγενικό, πρόσωπο!
Ανατρέξατε στα όσα προαναφέρω για το ιατρικό απόρρητο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
  1. Η ασφαλισμένη Ι.Ι., μητέρα των δύο ανωτέρω, φροντίζεται από την μεγαλύτερη κόρη της, Ε.Ι. Στην ένορκη βεβαίωσή της, η τελευταία ισχυρίζεται ότι η μητέρα της αρνήθηκε ότι παίρνει φάρμακα όπως τα αναγραφόμενα στις επίμαχες συνταγές, φοβούμενη κυρώσεις από το ΙΚΑ ( μάλλον αδίκως φοβήθηκε, βλ. και περίπτωση Γ.Τ. παραπάνω ). Ωστόσο, συνταγές σε διαφορετική χρονική περίοδο ( ηλεκτρονική συνταγογράφηση Νοεμβρίου 2011 ) και αντίγραφα σελίδων του βιβλιαρίου της Ι.Ι. επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο ( σελ. 17-18, 35-39, 42 ), ότι δηλ. μέχρι τις αρχές του 2011 τουλάχιστον, λαμβάνει αγωγή για τα νοσήματα που αναφέρει η κόρη της, Ε.Ι., στην ένορκη βεβαίωσή της. Στις περιπτώσεις των σελ. 35 και εξής ( 30/6/2010 ως 14/2/2011 ) στο βιβλιάριο, η σφραγίδα του φαρμακείου είναι της κ' Τζιμούλη, της φαρμακοποιού δηλ. που κατηγορείται από την υπηρεσία μαζί με μένα! Επίσης, συνταγή του νοσοκομείου “Ιπποκράτειο” Αθηνών ( 12.10.2009 ) για την Ι.Ι., με διάγνωση “κατάθλιψη και χρόνια οσφυαλγία” από το ιατρείο πόνου, τροποποιεί την αγωγή της, εισάγοντας ισχυρότερα φάρμακα, εν προκειμένω 4 διαφορετικά ναρκωτικά για την οσφυαλγία. Μήπως και αυτή η συνταγή είναι ... εικονική; Και πώς εγώ βρήκα τα στοιχεία αυτά σε λίγες εβδομάδες και οι υπηρεσίες των ΙΚΑ / ΕΟΠΥΥ δεν τα έχουν βρει; Εκτός και αν τα βρήκαν, αλλά τα αποκρύπτουν ...
  2. Η ασφαλισμένη Δ.Ν. αναφέρει ( 22.10.2009 ) ότι έχει χάσει το βιβλιάριό της περίπου ένα χρόνο πριν. Ουδείς μπήκε στον κόπο να τη ρωτήσει γιατί δεν δήλωσε εγκαίρως την απώλεια. Πάντως, η πλαστοπροσωπία δεν μπορεί εύκολα να εξακριβωθεί από οποιονδήποτε συνταγογράφο ιατρό, δεδομένου ότι οι φωτογραφίες στα βιβλιάρια συρράπτονται, άρα εύκολα κάποιος μπορεί να βάλει μια δική του, ιδίως εάν δεν διαφέρει στην όψη σημαντικά από τον πραγματικό κάτοχο του βιβλιαρίου. Ωστόσο εδώ, όπως και την περίπτωση της Ν.Ι., υπάρχει τρόπος να μειωθεί η αοριστία περί το πρόσωπό της! Προς το παρόν, αρκούμαι να σημειώσω πως και εδώ, αν και δηλώνεται απώλεια βιβλιαρίου, η υπηρεσία μού καταλογίζει ότι δεν καταχώρισα τα φάρμακα σε αυτό. Πού το ξέρει; Αν το ξέρει, τότε η ασφαλισμένη ψεύδεται, ισχυόντων όσα είπα και στην περίπτωση της Ν.Ι.
  3. Η συνταγή για την οποία ισχυρίζεται η υπηρεσία ότι το πρόσωπο επ' ονόματι του οποίου εκδόθηκε ήταν στη φυλακή, έχει εκδοθεί σε ημερομηνία διαφορετική εκείνης που αναφέρουν! Επίσης, η αναφορά για φυλάκιση από πού προκύπτει; Σύμφωνα με τον μάρτυρα κ. Ε. Τ., από προφορική αναφορά οικείων (!) Με αοριστίες, πάνε να δημιουργήσουν εντυπώσεις ...
  4. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο το λευκό και το κίτρινο φύλλο του συνταγολογίου να μην είναι κολλημένα και καταλάθος να μπαίνει ανάμεσά τους, αντί για μετά το κίτρινο, το διαχωριστικό, οπότε δεν βγαίνει στο κίτρινο ( στέλεχος ). Μα και με την πάροδο του χρόνου, τα γράμματα στο στέλεχος ξεθωριάζουν.

Φαίνεται, επομένως, ότι έχουμε να κάνουμε με κρατική αυθαιρεσία, διότι επιχειρείται επιβολή διοικητικής κύρωσης ( προστίμου ) χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε καν δίκη, πόσο μάλλον καταδίκη!

Δυο λόγια για την επιχειρούμενη αναδρομική εφαρμογή νόμου που προαναφέρω. Την επίμαχη περίοδο ίσχυε το ΠΔ 121 / 08 στην αρχική μορφή του. Οι τροποποιήσεις του έγιναν μετά τον Μάιο 2010. Σύμφωνα και με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ ( 68 / 21-11-2011 ), που υπογράφει ο τότε διοικητής του και νυν πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης, καλούνται οι υπηρεσίες του οργανισμού να εφαρμόζουν την επιεικέστερη διάταξη. Επικαλείται μάλιστα και σχετική γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ( 150 / 2009 ) για αυτό. Το ΠΔ 121 προέβλεπε, επομένως, σύσταση ή επίπληξη και πρόστιμο 500 – 10.000 € ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης. Ποιος και πώς όμως θα αποδείξει και θα καταλογίσει την παράβαση; Ασφαλώς, οι δικαστές! Ας τους αφήσουμε να κάνουν το καθήκον τους, κατά νόμον και συνείδησιν. Και από υπηρεσιακής πλευράς, τα πρόσθετα στοιχεία, αν μη τι άλλο, σημαίνουν ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς οποιαδήποτε κύρωση είναι, αν μη τι άλλο, πρόωρη!
Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από τα παραπάνω, υπάλληλοι του μητρώου του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αγ. Ιεροθέου ( τους οποίους και ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια που μου παρείχαν, δίνοντάς μου πληροφορίες για κρίσιμα ζητήματα αρμοδιότητός τους ), επιβεβαίωσαν μια υποψία που από την αρχή είχα.
Οι εκδόσεις βιβλιαρίων υγείας, αμέσως ή εμμέσως ασφαλισμένων, δεν καταγράφονται σε κανένα, έντυπο ή ηλεκτρονικό, αρχείο (!!!) είτε πρόκειται για αρχικές είτε για ανανεώσεις ή αντικαταστάσεις απωλεσθέντων, φθαρέντων ή συμπληρωθέντων!
Πώς λοιπόν είναι τόσο βέβαιοι οι ελεγκτές του ΙΚΑ / ΕΟΠΥΥ ότι οι ερωτηθέντες ασφαλισμένοι δεν έχουν διπλά ( τουλάχιστον, αν όχι πολλαπλά ! ) βιβλιάρια; Για τον Γ.Τ. αυτό αποκαλύφθηκε και το “κάνουν γαργάρα”. Και μόνο η αμφιβολία αυτή αρκεί για να γκρεμίσει με πάταγο οποιαδήποτε απόπειρα ενοχοποίησής μου. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο να ενοχοποιήσουμε έναν, εν προκειμένω τον γιατρό, παρά τους πολλούς! Σαν τον Χότζα, που έψαχνε το ρολόι του όχι εκεί που το έχασε, αλλά εκεί όπου είχε φως ...
Συνοπτικά:

 1. η απόπειρα επιβολής κυρώσεων με έρευνα κατά το δοκούν, διόλου αντικειμενική,
 2. η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητος,
 3. η απόπειρα αναδρομικής εφαρμογής νομοθεσίας,
 4. η χρήση διάτρητων στοιχείων ( ο Θεός να τα κάνει ... ), προκυψάντων, πιθανότατα, με κατευθυνόμενες ερωτήσεις και άσκηση πιέσεων σε ασφαλισμένους,
 5. η αγνόηση οδηγιών και εγκυκλίων εκδοθέντων από τους σημερινούς διοικητή και α' υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ,
 6. η παραδοχή, ενόρκως μάλιστα, από μάρτυρα της πλευράς του ΙΚΑ / ΕΟΠΥΥ ότι τα επίμαχα ποσά περικόπηκαν ( συνεπώς, ζημία ΔΕΝ υπάρχει ),
 7. θεραπευτικές αγωγές σε διαφορετικό χρόνο από την επίμαχη περίοδο παρόμοιες ή όμοιες, που καθιστούν αναληθέστατους τους, πιθανότατα εξαναγκασμένους, ισχυρισμούς των δυστυχών ασφαλισμένων τύπου “όχι σε όλα, δεν γνωρίζω τίποτα και κανέναν” και
 8. απουσία οποιασδήποτε καταγραφής των εκδιδομένων, για οποιαδήποτε αιτία, βιβλιαρίων υγείας,
καθιστούν την όποια απόπειρα ενοχοποίησής μου μάταιη. Άλλωστε, αν πραγματικά ο οργανισμός είχε υπόνοια έστω ότι η ενοχή μου είναι τουλάχιστον πιθανή, θα επεδίωκε – και ως δημόσιος φορέας το μπορεί – την ταχεία και παραδειγματική μου (κατα)δίκη.
Η έρευνα από μεριάς μου θα συνεχιστεί, ώστε να καταδειχθεί το αυτονόητο, ότι εγώ ουδέν μεμπτόν έπραξα.

Μεταξάς Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ἀεί ἐπίκαιρο

Φωτιά καί τσεκούρι στούς προσκυνημένους!
καπετάν Θοδωράκης Κολοκοτρώνης