Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Ἐπαγγελματικά ἐπίκαιρα

Δυσμενής μεταχείριση τῶν γιατρῶν: γιά πόσο ἀκόμη;

Με το παρόν επιθυμώ να θίξω ένα ζήτημα εντιμότητας της Πολιτείας προς μια ομάδα πολιτών που ταλαιπωρήθηκε σφοδρά ως τις 7.3.2004 και εξακολουθεί να ταλαιπωρείται, δυστυχώς…
Όπως η στρεβλωμένη θέσπιση και εφαρμογή του «Καποδίστρια» το 1997 ( οποία ύβρις για τον πρώτο κυβερνήτη της νεώτερης Ελλάδος! ) δημιούργησε μύρια όσα προβλήματα στην ελληνική ύπαιθρο, πολύ περισσότερα από όσα υποτίθεται ότι έλυνε, το ίδιο έγινε και το 2000-02 στην Υγεία, από τον ίδιο υπουργό! Μια μόνο βλαπτική περίπτωση της περιόδου αυτής είναι και το Π.Δ. 84/01. Οι υπογράφοντες αυτό μάλλον πρέπει να ξαναπάνε στο δημοτικό να μάθουν ανάγνωση και να βάζουν σε σειρά τα νοήματα όσων διαβάζουν! Είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ( www.isathens.gr ) .
Με τις διατάξεις αυτού του απαράδεκτου νομοθετήματος ο ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός γίνεται δέσμιος μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που απαιτεί 17 (!) πιστοποιητικά και τον βάζει σε αναμονή αρκετών μηνών, ενώ στο μεταξύ τα έξοδά του τρέχουν. Είναι τραγικότατη ειρωνεία να ακούμε ή να διαβάζουμε για απλούστερες, διαφανέστερες, εν τέλει εντιμότερες, διοικητικές διαδικασίες και εμείς να αντιμετωπιζόμαστε ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για το απαράδεκτο των ρυθμίσεων του Π.Δ. 84/01:
  • 147 ευρώ παράβολο ζητάνε για ένα ιατρείο, 147 και για άλλον ένα κρίκο μιας αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων. Από κοινωνική δικαιοσύνη σκίζουμε! Πού είναι η στήριξη στον νέο επαγγελματία; Πληροφορίες θέλουν την επικείμενη αναμόρφωση του Π.Δ. 84/01 να οξύνει το πρόβλημα … Μα επιτέλους, τι συμβαίνει;
  • Έγγραφα πολεοδομίας (!) απαιτούνται για όλα ανεξαιρέτως τα ιατρεία, ασχέτως αν τα περισσότερα υπάγονται στην κατηγορία των γραφείων. Δηλαδή όσοι ενοικιάζουμε ιατρείο να γινόμαστε, άθελά μας, ελεγκτές πολεοδομικών παραβάσεων των ιδιοκτητών μας! Οι πολεοδομίες είναι μακράν πρώτες στο ... αγώνισμα της διαφθοράς !...
  • Υπουργική εγκύκλιος έδινε εντολή στις διευθύνσεις υγείας των νομαρχιών να μην αναζητούν τα πολεοδομικά έγγραφα, όμως ικανός αριθμός νομαρχιών δεν την εφαρμόζει, επειδή δεν μπορεί με μια εγκύκλιο να καταργείται διάταξη προεδρικού διατάγματος. Τυπικά δεν έχουν άδικο, διότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που δεν έγινε ως τώρα.
  • Το αλλοπρόσαλλο των ρυθμίσεων παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, η διοίκηση. Το Π.Δ. 84/01 προέβλεπε τριετή περίοδο προσαρμογής των υφισταμένων κατά την δημοσίευσή του (10.4.01) ιατρείων. Ευτυχώς, στη λήξη της περιόδου αυτής, ο τότε υπουργός Υγείας ( Απρίλιος 2004 ) ορθώς έδωσε και άλλη παράταση και έκτοτε δίνονται παρατάσεις επί παρατάσεων, νομοθετικά. Όμως η λύση αυτή είναι αποσπασματική …
  • Είναι φανερό πως η εξομοίωση όλων γενικά των ιατρείων είναι λάθος. Τα παθολογικού τύπου ιατρεία είναι, από λειτουργικής πλευράς, γραφεία και δεν χρησιμοποιούν ούτε ραδιενεργά υλικά ( όπως τα ακτινολογικά εργαστήρια ή τα πυρηνικής ιατρικής ) ούτε μολυσματικά ( όπως τα μικροβιολογικά ). Άραγε για τα δικηγορικά γραφεία ή τα τεχνικά γραφεία των μηχανικών ή τα λογιστικά γραφεία απαιτούνται 17 δικαιολογητικά και αναμονή μηνών, με απαγόρευση λειτουργίας τους εντός της κατοικίας του επαγγελματία, με ό,τι αυτό σημαίνει από οικονομικής πλευράς;
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι έχουμε δυσμενή μεταχείριση σε βάρος πολιτών. Σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό. Ως «εργάτης υγείας» θα χρησιμοποιήσω κάθε δίκαιο μέσον για να εξασφαλίσω την εργασία μου και καλώ και άλλους συναδέλφους μου να πράξουν το ίδιο. Ειλικρινά όμως δεν θα ήθελα να καταδικαστεί η Ελληνική Δημοκρατία επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης επειδή συντηρεί μια κατάσταση που οι ανάξιοι προκάτοχοί της καθιέρωσαν. Θέλω να πιστεύω πως αυτό οφείλεται σε αβλεψία, γι’ αυτό άλλωστε και συντάσσω την παρούσα. Όμως οι ανοχές και οι αντοχές μιας σκληρά δοκιμασμένης και διωγμένης ομάδας επαγγελματιών από τις απάνθρωπες πολιτικές μιας εικοσαετίας τείνουν πια στο μηδέν.
Προτείνω επομένως, μιας και επίκειται αναμόρφωση του Π.Δ. 84/01, απόσυρση του ισχύοντος σήμερα, γιατί ένα νομοθετικό έκτρωμα δεν παίρνει βελτιώσεις. Πρόκειται για το βιβλίο υστερίας των προηγουμένων κυβερνήσεων σε βάρος των γιατρών. Ζητείται κυβέρνηση με τόλμη να μας απελευθερώσει από τον συνωστισμό νομοθετημάτων της περασμένης εικοσαετίας σε βάρος μας. Διαφορετικά, η απελπισμένη φυγή αναζήτησης του δίκαιου εκτός της πατρίδας είναι μονόδρομος.

1 σχόλιο:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Αλλωστε η εφαρμογή του έχει πάρει τόσες αναβολές που δείχνει ότι οι γιατροί την άδεια ιατρείου που την γράφουν. Υπάρχει πάντα η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και μύριοι κομπογιαννίτες γύρω μας, ας γινόταν η Πολιτεία τυπική στην εφαρμογή της και θα γλύτωναν οι ασθενείς από πολλούς ...κατά φαντασίαν γιατρούς.(Απατεώνες χωρίς τα τυπικά προσόντα)

Ἀεί ἐπίκαιρο

Φωτιά καί τσεκούρι στούς προσκυνημένους!
καπετάν Θοδωράκης Κολοκοτρώνης